En stilla undran

Du har väl inte missat romanen Solknepet?

Humor, hundar och hembränt

Charmig barndomsskildring från 1960-talets Jämtland. Med mycket värme och inlevelse fångar Christina Kjellsson en sexårings tankar, reflektioner och handlingar.

Mirjam är sex år. Hon bor med sin mamma och pappa, hundarna bor ute. Mirjam pratar mycket. Och tänker mycket. Du är duktig du Mirjam, brukar folk säga. Att hon nog blir präst. Det är mycket man ska förstå och ännu fler saker man måste
göra, men Mirjam har sina knep för att hantera världen och ofta blir det ganska bra.

Ett år med Mirjam är som att känna hela sin barndom passera genom hjärta och hjärna. Att uppleva stort och smått, lära sig betvinga faror och döden, och tandläkaren och Stockholm. Dit är det långt.

Välkomna till Mirjams barndomsland!

”En annan tid. En annan plats. En annan utsatthet.”

Pressröster om Solknepet:

”Det är bara att gratulera ännu en jämtländsk kvinnlig författare till en lyckad debut. Jag väntar redan på nästa bok om Mirjam.” Tomas Larsson, Östersunds-Posten.        Läs recensionen i sin helhet här.

”Med sitt språk och ömsinta sinne för detaljer för boken mig tillbaka till barndomen … Christina Kjellsson har skrivit en tunn, men vacker, debutroman om 60-talets Jämtland. Jag ser redan fram emot hennes nästa bok.” Kerstin Särneö, Tara

”Mästerligt ur barnperspektiv … Ska du bara läsa en enda roman i år – läs Solknepet. Och snälla Christina Kjellsson, fortsätt skriva romaner, jag längtar redan efter nästa!” Maria Björkman, Horisont, Tidskrift för litteratur och kultur. Läs recensionen i sin helhet här.

”[Mirjams] känslor och upplevelser av vardagen och människorna runt henne är det centrala i den fint rapsodiska och livfulla skildringen av ett år i hennes liv … Författarens prosa äger en attraherande lätthet som väl fångar in Mirjams liv i ett förflutet, litet samhälle.” Ingvar Engvén, BTJ

”Kjellssons känsla för barnperspektivet är imponerande. Hon beskriver Mirjams värld sparsmakat, detaljrikt och vardagligt poetiskt på ett sätt som man ofta kan känna igen från hennes sångtexter … med charmerande glimt, en blick som ser på människorna med humor, skärpa och oändlig ömhet.” Dagensbok.com. Läs recensionen i sin helhet här.

”Fullfjädrad ordkonstnär skildrar Handsjöbyn ur barnperspektiv.”  Länstidningen Östersund

”Solknepet är en högklassig romandebut … Jag är väldigt förtjust i Mirjam och vill gärna läsa mer om henne.” Per Wiker, Obladoo.se. Läs recensionen i sin helhet här.

”Det kan vara svårt att fånga den rätta tonen när man ska förmedla barns känslor och tankar, men det har Christina Kjellsson lyckats med. Varm i hjärtat kommer jag ofta att tänka på lilla Mirjam.” Martha Bonn, Gefle Dagblad. Läs recensionen i sin helhet här.

”Christina Kjellssons barndomsskildring från det idylliska 1960-talet är charmig och intagande.” Hallands Nyheter

”Kjellssons barndomsberättelse vinner sin charm och sitt fina tilltal just för att perspektivet enbart är barnets: allt som är hemligt för Mirjam förblir nästintill hemligt också för läsaren.” Göteborgs-Posten

”Kabusa Böcker hittade debuterande Christina Kjellsson som i ’Solknepet’ återskapade en liten flickas försök att bemästra ångest genom olika besvärjelser.”Kristianstadsbladet

”Ett actiondrama på liv och död som utspelar sig på 60-talet i Handsjöbyn.” Läs intervjun med Christina Kjellsson i Länstidningen Östersund här.

Lyssna på intervjun med Christina Kjellsson i Sveriges Radio P4 här.